Welcome To Flat Responsive Theme
Zorg Advies Amsterdam > Contact > Uncategorized > Wat bepaalt de rekening ?

Media:
Fictie ( de soapserie) waarin zelfs een terminale patiënt na twee afleveringen weer in staat is de marathon van New York in een onmogelijk geachte tijd te lopen.

Vakbladen ( tijdschriften) Science: “ Het is dé wetenschappelijke doorbraak van 2013, zelf kanker bestrijden. Met immuuntherapie wordt het lichaam zo opgepept dat het zelf een tumor kan bestrijden.


” “Verdienmodel” werkt overbehandeling in de hand:

Alle medische handelingen worden vergoed ongeacht het resultaat. Bij een patiënt die niks mankeert en vervolgens een behandeling krijgt waaruit blijkt dat hij kerngezond is, luidt de conclusie dikwijls niet: “ Gelukkig mankeert u niets”, resultaat is meestal nader onderzoek. Daarnaast kan er bij degene die de handeling uitvoert de angst bestaan van een verkeerde diagnose en tenslotte heeft degene die financiële afhandeling uitvoert meestal niet de capaciteiten om te beoordelen of er voor de juiste en meest effectieve behandeling is gekozen.
Een publicatie uit 2013 in The New York Times wijst uit dat zo’n 40 % van de behandelingen zinloos is.

Prijs speelt een bescheiden rol bij Zorgverzekeraars:
De belangrijkste taken van Zorgverzekeraars, Gedragscode Goed Zorgverzekeraarschap, zijn kwaliteit en optimale toegankelijkheid van zorg. Toch ontstaat er de laatste jaren in navolging van andere landen ook in Nederland meer aandacht voor de kosten in de zorg. Men probeert een jaar extra leven in goede gezondheid, de Qaly (‘quality-adjusted life year’, ) een prijskaartje te geven. Men denkt aan een bedrag van € 50.000.

De politicus die dit serieus aan de orde wil brengen is geen lang leven beschoren in de politiek.

Kwaliteitscontrole in Nederland kent helaas zijn beperkingen, hoewel?
Als je je ouders, geliefde, kinderen of vrienden in of door die instelling durft te laten behandelen heb je vertrouwen in de kwaliteit. Het nadeel van instanties die de controle uitvoeren op de kwaliteit is dat aandacht zich meestal richt op het aantal geregistreerde incidenten en de mortaliteit. Ook wordt geen rekening gehouden met complicaties die na vertrek uit de instelling door een eventueel verkeerde behandeling kunnen optreden. Overlijden kan overigens ook een natuurlijke oorzaak hebben.

Wie heeft de regie ? Patiënt in control klinkt mooi. De praktijk leert anders. Het zijn de verzekeraars die betalen en de specialisten die bepalen. Er is geen balans wat tot gevolg heeft dat er geen kosten baten analyse gemaakt kan worden. De prijzen van behandelingen zijn gebaseerd op aannames die meestal geen enkele grond kennen.

De oplossing: Daar lopen de meningen over uiteen, maar het moge duidelijk zijn dat het niet de markt is die de prijs bepaalt.