Betaalbare zorg begint vandaag

 

Clayton Christensen

 

Hetzelfde doen, bij voorkeur beter en goedkoper, kan als je het anders doet. Dit wordt de komende jaren ook van de zorgsector verwacht, hier schuilt het Innovator dilemma van Clayton Christensen.

Het boek Innovator dilemma van Clayton Christensen werd voor het eerst gepubliceerd in 1997. Christensen stelt datsuccesvolle” bedrijven die teveel energie steken in de huidige behoeften van de klant en er niet in slagen om nieuwe technologieën en / of business modellen te implementeren, die voldoen aan de onuitgesproken of toekomstige behoefte van diezelfde klant , het uiteindelijk niet zullen reden. De structuur van deze bedrijven maakt het onmogelijk om op een betaalbare manier met innovaties om te gaan.

 De nieuw toetredende, dikwijls kleinschalige ( zorg) aanbieder heeft niet te maken met verouderde apparatuur en systemen. Dit gecombineerd met veelal een gebrekkige kennis over technologische ontwikkelingen bij grote organisaties in de zorg maakt hun voortbestaan, als er niet wordt ingespeeld op de toekomstige veranderingen, bijzonder onzeker en misschien zelfs onwenselijk .

Christian noemt dit "ontwrichtende innovatie" en geeft voorbeelden zoals de personal computerindustrie, maar dit kan evengoed gelden voor Nederlandse zorginstellingen of zorgorganisaties die als ze niet inspelen op de sociale en technologische veranderingen zullen worden opgegeten door de Calimero’s.

Een goed voorbeeld is de traditionele personenalarmering. De dienst wordt veelal aangeboden door een Stichting die een contract heeft met een Zorg Contact Centrum en gebruikt voor de alarmering een apparaat dat met een druk op de knop contact kan maken met de buitenwereld.
Hier wordt het nadeel van dit systeem pijnlijk zichtbaar. In noodsituaties moet er een automatische melding mogelijkheid zijn om ‘ Veilig en vertrouwd in eigen huis te blijven wonen.

 

Eenvoudige sensoren verbonden met een moederstation bieden deze tegenwoordig betaalbare hoogwaardige dienst waarbij direct de gewenste persoon van mantelzorg tot zorgprofessional kan worden ingeschakeld.

Dit is een goedkopere, snellere en kwalitatief betere oplossing.