SP heeft een asociaal alternatief

Met in de hoofdrol: Roemer

Emile Roemer, voormalig SP-fractievoorzitter Tweede Kamer en Renske Leijten, SP Tweede Kamerlid, woordvoerder zorg presenteerden in juli 2014 een plan. Met als interssante uitkomst waarschijnlijk 5% minder banen.

Het SP voorstel : “Inkomensafhankelijke AWBZ- premie” is het medicijn voor de houdbaarheid van de zorg legt een hoge hypotheek op de solidariteit in de zorg.hypotheek-zorg-200hoog

Onderzoek van Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) wat aangehaald wordt als legitimering voor het voorstel, laat volgens de SP zien dat de samenleving bereid is bij te dragen aan goede zorg, maar onderzoeken van bijvoorbeeld het CPB (persbericht 7-1-2013), laat andere geluiden horen. http://www.cpb.nl/publicatie/de-prijs-van-gelijke-zorg.

Viert hier de politieke aanname hoogtij? : ‘Gooi bureaucratie overboord want dan kunnen er meer handen aan het bed!” , is één van de stokpaardjes van Renske Leijten.

De SP beroept zich ook op de woorden van zorgeconoom Marc Pomp, Pomp bevestigt dit en beschreef in zijn boek ‘De gouden eieren van de gezondheidszorg’ dat de langdurige zorg méér oplevert dan zij kost.

Het CPB

Het zelfde CPB daarentegen dat ook bijgedragen heeft aan het rapport van de SP dat in dit artikel wordt genoemd, schrijft in januari 2013 dat het prijskaartje van collectieve zorgverzekeringen steeds groter worden en dat daarbij nadelige effecten voor de economie kunnen optreden bijvoorbeeld door een afname van de totale werkgelegenheid van misschien wel 5 %.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.